fallback

Одобриха ИКТ проекти за 2,5 млн. евро

Проектите отиват на договаряне с Европейската комисия и се очаква до месец да бъдат стартирани

12:14 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Единадесет български организации и фирми са включени в 10 одобрени предложения с финансиране за 2,49 млн. евро от петия конкурс по тема „Информационни и комуникационни технологии” на Седма рамкова програма на ЕС, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Тези проекти отиват на договаряне с Европейската комисия и се очаква до месец да бъдат стартирани.

Размерът на одобреното финансиране е три пъти по-голям от предишните два конкурса през 2009 г. Сред най-успешните български организации в този конкурс са Институтът по паралелна обработка на информацията към БАН, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, фирма Онтотекст, VI Technology и др.

Два проекта на стойност 534 хил. евро са поставени в резервите. 8 предложения с 10 български участника са получили оценка над прага, но няма да бъдат финансирани от ЕК заради изчерпване на бюджета, а 40 български организации с 30 проекта не са преминали минималния праг при оценяването на предложенията.

Петият конкурс на програмата бе отворен за кандидатстване от 31 юли 2009 г. до 3 ноември 2009 г. Общият бюджет е 732 млн.евро. Бяха подадени 51 предложения с 64 български участника в няколко тематични области: Инфраструктури за мрежи и услуги; Компоненти, системи и инженеринг; Технологично-базирано обучение; Интелигентно управление на информацията; Бъдещи и нововъзникващи технологии.

От участниците най-голям е броят на малките и средни предприятия - 27, следвани от 16 изследователски института и представители на академичната общност, 16 университета и 5 други организации.

От началото на 2007 г. досега са проведени 5 конкурса по тема “Информационни и комуникационни технологии” от Седма рамкова програма. В момента тече оценяването на шестия конкурс. В резултат на участието в програмите на общността се осигурява европейско финансиране за научноизследователски и иновационни проекти, технологичен трансфер и внедряване на най-добрите европейски практики. Привлеченото финансиране за българските организации от досегашните четири конкурса е над 5 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 18.08.22 г.
fallback