fallback

ЕС ще предостави 45 хил. микрокредита на безработни и предприемачи

Фонд с бюджет от 100 млн. евро ще подпомага с финансиране новия бизнес и ще насърчава разкриването на нови работни места

16:25 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз реши да създаде нов механизъм за предоставяне на заеми на хора, които са загубили своето работно място и искат да започнат или доразвият свой собствен малък бизнес. Това е заявил днес европейският комисар по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Ласло Андор, показа съобщение на Европейската комисия (ЕК).

Новият фонд ще има първоначален бюджет от 100 млн. евро и ще може да отпусне до 45 000 кредита на нововъзникващи компании, които не са успели да си осигурят финансиране от традиционни източници. По този начин ЕС се надява да ускори възстановяването на европейската икономика от рецесията и да насърчи създаването на нови работни места.

Безработицата в ЕС се стабилизира на ниво от 9,5% през януари, като над 23 млн. души са били без работа.

Според ЕК улесняването на достъпа до кредитиране за малкия бизнес е един от най-добрите начини за стимулиране на икономическата активност на Стария континент. Фондът ще кредитира стартиращи и малки предприятия в ЕС със суми до 25 хил. евро, в случай, че те не са успели да си набавят средства от банковия сектор заради финансовата криза.

Микрофинансирането на новия фонд ще може да се използва и като гаранция за получаването на заеми от други източници. С помощта на сътрудничеството с големи международни финансови институции като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) сумата може да нарасне до повече от 500 млн. евро, става ясно още от съобщението на комисията в Брюксел.

Фондът ще отпуска заеми през следващите осем години, като инициативата е насочена най-вече към безработните и предприемачите, за които е трудно или невъзможно да получат достъп до финансиране. Според еврокомисарят Ласло Андор по този начин уязвимите обществени групи ще намерят изход от безработицата и ще се насърчи предприемачеството в ЕС.

Фондът ще осигурява помощ и при изготвянето на бизнес план в тясно сътрудничество със Европейския социален фонд. Финансирането ще се предоставя на компании с по-малко от 10 служители или на безработни или икономически неактивни лица, които искат да започнат бизнес.

Компаниите с по-малко от десет служители са около 91% от целия бизнес в Европа, а около една трета от всички новосъздадени малки предприятия са били създадени от безработни хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 19.08.22 г.
fallback