fallback

Дунавските страни обсъждат в Будапеща енергийна сигурност и сътрудничество

Според унгарския посланик България и Унгария имат сходни въпроси за решаване относно диверсификацията на доставките на газ, тъй като са почти изцяло зависими от руските доставки

09:11 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вижданията си за обща енергийна стратегия на Европейския съюз ще обсъдят на "среща на върха" на 24 февруари в Будапеща премиерите на страните от Вишеградскта четворка (Полша, Чехия, Унгария, Словакия) и премиерите на България, Румъния, Хърватия, Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина, както и еврокомисарят по енергетика и изпълнителният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Това съобщи пред журналисти унгарският посланик в България Юдит Ланг.

Ланг посочи, че стремежът на организаторите на срещата е, тя да допринесе за повишаване на енергийната сигурност на Централна, Източна и Югоизточна Европа, що се отнася до снабдяването с природен газ, петрол и електроенергия.

Унгарският посланик изтъкна, че България и Унгария имат сходни въпроси за решаване относно диверсификацията на доставките на газ, тъй като и двете страни са почти изцяло зависими от един доставчик – руският Газпром.

Юдит Ланг информира, че специално за Унгария приоритетни области за развитие на енергетиката са ядрената енергетика, свързаната с природния газ и развитие на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

На въпрос на Investor.bg дали на „срещата на върха“ ще се обсъжда изграждането на големи газохранилища, които могат да се ползват при необходимост от 2-3 държави, унгарският посланик отговори, че по всяка вероятност това ще стане, обаче отсега не може да каже със сигурност какви ще са конкретните енергийни въпроси.

Юдит Ланг допълни, че по време на газовата криза в началото на миналата година Унгария е била в по-добро положение от България, именно защото има големи газохранилища, с които дори е помагала на съседни страни, въпреки че е зависима на 85% от руските газови доставки.

Унгарският посланик информира още, че на 25 февруари в Будапеща, също на ниво премиери, ще се проведе среща на Дунавските страни,14 на брой, като 8 са от ЕС. Там ще се обсъди обща визия да формиране на Дунавската стратегия, която трябва да бъде изготвена от Европейската комисия до края на годината.

Паралелно с този форум на 25 и 26 февруари в Будапеща ще се проведе и конференция, организирана от Унгарската академия на науките, на която представители на бизнеса, на общините и експерти от дунавските страни, също ще обсъждат Дунавската стратегия и въпроси от взаимен интерес. Основните въпроси, които ще се обсъждат на тази конференция, са свързани с икономическото развитие (вътрешен пазар, иновации), устойчиво развитие (селско стопанство, градска среда), развитие на човешките ресурси в областта на културата и развитие на институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 18.08.22 г.
fallback