fallback

ЕК отново ни критикува за европроектите

Резултатите в България не са достатъчно добри по отношение на темпото и качеството на изготвяне на европроекти и усвояване на средства

17:22 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

България бави подготовката и изпълнението на големите инфраструктурни проекти, които се финансират с евросредства по оперативните програми (ОП), заяви ръководителят на дирекция „Регионална политика“ към Европейската комисия (ЕК) Жан-Мари Сейлер. 

Той е в София за провеждащото се днес заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа рамка, по време на което се прави обобщен преглед на изпълнението на оперативните програми за изтеклата 2009 г.

Сейлер посочи, че става въпрос основно да проекти по ОП „Транспорт“ и ОП „Околна среда“, без да визира отделни проекти. Според представителя на ЕК, слабости има както при изготвянето на самите проекти, така и при изпълнението им, а също така има забавяне и в последващите разплащания.

Той обобщи, че досега резултатите в България не са достатъчно добри по отношение на темпото и качеството на изготвяне на европроекти и съответно на усвояване на средства по тях.

Сейлер препоръча да бъде ускорен целият процес на усвояване на средствата по оперативните програми, тъй като „влагането на средства в инфраструктура е изключително важно, особено по време на криза“.

Той препоръча и да се засили националният контрол при процеса на усвояване на европарите.

Сайлер съобщи, че след около месец ще стане ясно какъв ще бъде индикативният размер на европейските средства на България през настоящата година. Този размер се одобрява от ЕК по предложение на съответната страна от ЕС.

От Министерството на финансите съобщиха днес, че през януари се планира да бъдат усвоени рекорден размер европейски средства, като се има предвид общият им размер по ОП, по предприсъединителни програми, земеделски плащания и национално съфинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 19.08.22 г.
fallback