fallback

Разследват 8 случая на злоупотреби по програмата за селските райони*

Проверката е срещу шестима служители на ДФ Земеделие и е израз на борбата на новото правителство срещу корупцията, казва министърът на земеделието

15:58 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Осем случая по Програмата за развитие на селските райони, по които са изплащани средства, разследва прокуратурата и икономическа полиция. Това съобщи пред журналисти заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

Той уточни, че сигналът за злоупотребите е подаден от Държавната агенция за национална сигурност.

Става въпрос за организирана престъпна група, която е работила в тези случаи, с цел да се набавят облаги за няколко лица. Джамбазов уточни, че към момента няма хора с повдигнати обвинения, а обиски, освен в София, се извършват и на други места в страната.

По неофициални данни става дума за шестима служители на фонда, които са началници на отдели и са били свързани с консултантски фирми, през които са минали въпросните проекти.

Джамбазов уточни, че става въпрос за злоупотреба с европари, но засега не може да се каже колко конкретно е сумата, с която е злоупотребено.

Адресите, които се проверяват, са както на частни лица, така и на фирми, каза заместник градският прокурор. Разследването, по думите му, започнало преди два месеца.

От фонда оказали пълно съдействие на разследващите, допълни още Джамбазов.

В публикуваната на сайта на земеделското министерство позиция на министър Мирослав Найденов се потвърждава, че става дума за проверка на „конфликт на интереси на шестима служители на фонда“. 

„Проверката е израз на политиката на новото правителство за борба с корупцията и прозрачност при управлението на средствата от еврофондовете“, коментира Найденов.

„За пореден път декларирам, че новото ръководство на МЗХ и ДФ „Земеделие” ще прояви нулева толерантност към всеки опит за злоупотреби и измами”, посочи той, уточнявайки, че от страна на министерството и фонда се оказва пълно съдействие на органите на реда по случая.

*Допълнено към 16:10

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 15.08.22 г.
fallback