fallback

Отварят офертите за "Тракия"

Кандидатите са от България, Турция, Гърция, Германия, Австрия, Македония, Азербайджан и Хърватия

09:13 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

В агенцията "Пътна инфраструктура" днес публично ще бъдат отворени офертите на фирмите-кандидати за участие в търга за избор на изпълнител на ЛОТ 2 от магистрала "Тракия". До вчера, когато изтече крайният срок за подаване на документи, осем компании подадоха оферти. Кандидатите, купили тръжни документи, са от България, Турция, Гърция, Германия, Австрия, Македония, Азербайджан, Хърватия, съобщиха от пътната агенция, цитирани от БТА.

Строителството на участъка ще се финансира по оперативната програма "Транспорт", а срокът за изпълнение е 25 месеца. Гаранцията за участие в търга, която фирмите трябваше да депозират, е 1 000 000 лева. ЛОТ 2 от магистралата обхваща участъка Стара Загора-Нова Загора и е с дължина 31,8 км, като прогнозната му строителна стойност е 96 милиона евро.

По изискването на Закона за обществените поръчки първоначално ще бъдат отворени техническите оферти, а след това ценовите.

Миналата година министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев многократно беше посочвал, че тръжните условия в документацията за ЛОТ 2 на магистрала "Тракия" са съгласувани с камара "Пътища" и отговарят на европейските изисквания. По думите му те са ясни, прости и изпълними.

Едно от изискванията към фирмите-кандидати за строителството на участъка от магистралата е да имат 200 млн. лева приходи от дейност през трите години - 2006, 2007 и 2008. Друго условие е кандидатите да са построили или ремонтирали за 5 години общо 35 км магистрали, първи и втори клас пътища. Кандидатите трябва също да гарантират и осигурят собствени средства или банкови заеми в размер на 20 млн. лева и да представят график на строителните дейности, който да гарантира, че те ще бъдат изпълнени в законовия срок.

Началото на търга бе оповестено на 12 ноември.

Тогава ръководството на МРРБ уведоми и изпрати документацията по търга на Агенцията за обществени поръчки, Държавен вестник и Официален вестник на Европейската комисия.

Министър Плевнелиев информира, че през февруари се очаква да приключат отчуждителните процедури по трасето, а през април тази година - да бъде избран изпълнител. Дотогава ще бъде получено и строителното разрешение. Началото на строителните работи е предвидено за май 2010 г. и те трябва да завършат през лятото на 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 28.08.22 г.
fallback