fallback

Договори по ОП „Регионално развитие“ за 943 млн. лв., платени – 60 млн. лв.

Предвижда се през януари да бъдат разплатени на общините 20 млн. лв. по ОП "Регионално развитие"

16:32 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Одобрените договори по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ от реалното й стартиране в края на 2007 г. досега, т.е. за две години, са общо 548 броя на обща стойност 1,57 млрд. лева. От тях досега са сключени 321 договора на обща стойност 943 млн. лева. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на конференция за отчитане изпълнението на ОП „Регионално развитие“.

Същевременно обаче досега са изплатени на бенифициентите, които могат да бъдат предимно общини, само 60 млн. лв.   Павлова посочи, че министерството ще направи всичко възможно процесът на разплащането по проектите по програмата да се ускори, и в тази връзка предвижданията са през януари 2010 г. да бъдат разплатени 20 млн. лева.

През 2010 г. по ОП „Регионално развитие“ ще бъдат отворени общо 13 мерки по 4 приоритетни оси, а именно: „Устойчиво градско развитие“, „Регионална и местна достъпност“, „Устойчиво развитие на туризма“, „Местно развитие и сътрудничество“. Одобрените проекти по всички мерки могат да бъдат финансирани със средства по ОП до 100%, т.е. в някои случаи изцяло. При повечето мерки обаче не могат да кандидатстват всички общини, а само част от тях, отговарящи на определени изисквания.

Беше отчетено, че за изтичащата година 17 общини в страна са били особено активни при кандидатстването и реализирането на проекти по ОП „Регионално развитие“, като между тях са: Бургас, Варна, Видин, Мездра, Ловеч, Разград, Габрово, Созопол, Белене, Благоевград и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
fallback