fallback

Започна изпълнението на ОП Рибарство

Отворени са две инвестиционни мерки, девет проекта са одобрени

16:41 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изпълнението на оперативната програма „Рибарство“ е започнало с отварянето на две инвестиционни мерки, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Това са мярката „Инвестиции на борда на риболовните кораби“ от приоритета „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ и мярката „Производствени инвестиции в аквакултурата“ от приоритета „Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура“.

По първата мярка е одобрен един проект на „Кария Фиш“ ООД в Шабла за закупуване на оборудване с цел повишаване на подбора на риболовните уреди. Одобрената финансова помощ е малко над 47 хил. лева.

За мярката „Производствени инвестиции в аквакултурата“ са одобрени осем проекта на обща стойност близо 5,616 млн. лв.

Проектите са в Перник - за изграждане на ферма за отглеждане на змиорки; в Якоруда - за разширяване капацитета на стопанство за пъстърва; два в Каварна - за разширяване на ферма за черноморски миди и за ферма от подводен тип за производство на култивирани миди; в Пловдив - за специализиран комплекс за изкуствено размножаване и отглеждане на стопански и застрашени от изчезване видове риба; в Бургас - за изграждане на мидена ферма в района на залива „Равденски нос“.

В края на ноември е подписан девети договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярката „Производствени инвестиции в аквакултурата“ за изграждане на садково стопанство на язовир „Сивата вода“, община Хасково. Проектът предвижда увеличаване на производствения капацитет чрез изграждане на нови мощности за отглеждане и развъждане на аквакултури. Срокът на проекта е 12 месеца, като общият размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ е близо 235 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 03.12.09 г.
fallback