fallback

Нова идея за парите от фискалния резерв

Предлагат държавата да кредитира общините за европроектите, а парите да минават през търговските банки

13:50 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Одобрените европроекти за общините би могло да се финансират от държавния бюджет чрез нисколихвени и безлихвени заеми, които да минават през търговските банки. Такова предложение отправи по време на Българския икономически форум в София Атанас Кънчев, член на Управителния съвет (УС) на Инвестбанк АД.

Според личното мнение на Кънчев парите за тези заеми може да се взимат и от фискалния резерв.

Идеи за различни действия с част от фискалния резерв имаше и финансовият министър Симеон Дянков, но впоследствие беше решено те да не бъдат осъществявани.

Кънчев обясни, че осигуряването на държавата от необходимите средства за европроектите ще улесни реализацията им, тъй като обикновено финансирането по оперативните проекти се изплаща след осъществяването на проекта. Междинните и авансовите плащания също се бавят и чрез тези заеми държавата ще улесни реализацията на проектите, посочи той.

Въпросните заеми според него би трябвало да са временни и да се отпускат при строги правила. По този въпрос банките вече са изработили предложение за проект на постановление на МС, което визира начина на отпускането на заемите.

Предлага се да се започне с финансирания по ОП Регионално развитие.

Атанас Къчнев обясни, че това е по-добрият вариант, отколкото търговските банки да отпускат сами кредити на общините, защото искат да имат повече гаранции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
fallback