fallback

Фонд Земеделие ще рефинансира банки за отпуснати земеделски кредити

Кандидатите за кредит трябва да имат одобрени проекти и сключен договор за отпускане на финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони

14:14 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавен фонд „Земеделие” ще рефинансира търговски банки със свои средства за отпуснати инвестиционни кредити по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за които има сключени договори за предоставяне на финансова помощ. Това предвижда утвърдената в сряда от управителния съвет на фонда процедура, по която ще се прилага схемата за рефинансиране на проекти по ПРСР, съобщиха от фонда.

Фондът ще рефинансира кредити до 100% от одобрените инвестиционни разходи по сключени договори, намалени с изплатените авансови и/или междинни плащания по даден проект, но не повече от 500 хил. лв. Срокът за погасяване на заемите е до 5 години. Рефинансирането ще се предоставя в рамките на наличния за този вид кредитиране ресурс на фонда.

По отпуснатите кредити банките ще начисляват 9% лихва за годината. От своя страна трезорите ще заплащат на фонд „Земеделие“ 2% годишна лихва по предоставения финансов ресурс за рефинансиране, предвижда утвърдената процедура.

Кандидатите за кредит трябва да имат одобрени проекти и сключен договор за отпускане на финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони.

Предстои с Министерство на финансите да се уточни размерът на средствата, които фонд „Земеделие“ може да използва за рефинансиране на проекти по ПРСР. Фондът сега разполага с 50 млн. лв. от бюджета си за 2009 г., който може да се използва за целта, уточняват отттам.

Управителният съвет на фонд „Земеделие“ гласува и 4 млн. лв. допълнителни средства по схемата за кредити за закупуване на фураж и фуражни компоненти от животновъдите. При 13 млн. лв. общ финансов ресурс по тази схема, до момента за кредити за изхранване на животните са кандидатствали 680 фермери за общо 12,5 млн. лв. Заради условията на криза, в схемата за кандидатстване за кредити ще могат да се включат и фермите трета категория, като срокът за кандидатстване от животновъдите е до 7 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 10.09.22 г.
fallback