fallback

Пренасочват 118 млн. лв. по ОП за подкрепа на заетостта

Ще бъдат увеличени стипендиите за хората, които участват в обучение по проекти, финансирани по програмата

10:05 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

118 млн. лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” ще бъдат пренасочени в подкрепа на заетостта. Това е решено на петото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщиха от Министерство на труд и социалната политика (МТСП).

Подкрепата от оперативната програма ще бъде насочена за създаване на заетост, мерки за работници и служители, преминали на непълно работно време и обучение за безработни и заети лица.

Ще бъдат увеличени стипендиите за хората, които участват в обучение по проекти, финансирани по програмата, покриването на разходите за междуселищен транспорт на обучаемите, даването на възможност за финансиране на стажуване за безработни лица и отпадането на изискването за съфинансиране на подкрепени работни места от страна на общините и структурите на държавната администрация.

Решенията на комитета дават възможност за предоставяне на ваучери за обучение на безработни и заети, с което ще се даде възможност за ускоряване на изпълнението на мерките и усвояването на средствата.

Комитетът е одобрил и предоставянето на 100 млн. лв. за финансиране на проекти за извънкласни и извънучилищни дейности, 30 млн. лв. за развитие на дистанционни форми на обучение в системата на висшето образование и 8 млн. лв. за практики в реална работна среда за учениците от средните общообразователни училища.

Със средства от ОП „Развитие на човешките ресурси” ще бъдат предприети действия за деинституционализация на деца, настанени в специализирани институции, по инициатива на Европейската комисия, МТСП и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Ще бъде създаден подкомитет по въпросите на интеграцията на хората с увреждания, за да се защитят в максимална степен техните интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 22.08.22 г.
fallback