fallback

Консултанти по европроекти си направиха асоциация

Засега членовете на новата организация са девет

15:16 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Девет консултанти по европейски фондове учредиха Българска асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).

„Целта на организацията е да работи за оптимизация на функционирането на европейските фондове, като съдейства като ефективен партньор на правителството и управляващите органи при управлението и реализацията на програмите”, се казва в съобщение на БАКЕП.

Консултантите казват още, че важна насока на тяхната работа ще са прозрачните правила и борбата с корупционните практики при функционирането на европейските програми.

В БАКЕП вече са подготвили пакет от конкретни предложения за по-ефективно функциониране на ОП Конкурентоспособност и на Програмата за развитие на селските райони, които са внесли съответно в Министерство на икономиката и енергетиката и в ДФ Земеделие.

Някои от предложенията за оптимизация са свързани с намаляване на бюрократични изисквания, които не допринасят за оценяване на проекта, а създават излишен разход на средства и време както за администрацията, така и за бенефициентите.

Предлага се и по-голяма прозрачност в условията, реда и процедурите за кандидатстване; редовно публикуване на списъци с приети проекти и информация за процеса на одобряване; публикуване на казуси на база на въпроси на бенефициенти, за да се постигне пълна яснота по критериите и оценяването на проектите и др.

БАКЕП също така смята, че е необходимо да се разшири общуването на бенефициентите с изпълнителните агенции. Изискванията за изпълнение на проектите по европейски програми са достатъчно сложни и спазването им е почти невъзможно, ако общуването е ограничено до официални писма, които често се получават с големи закъснения. Консултантите предлагат да се създадат звена за напътствия и разяснения по изпълнение на проектите в приемни часове, по телефон и електронна поща, за да не се създава вакуум в разбирането на правилата и да се осигури успешното изпълнение по сключените договори.

Практичен пример за неосъществена възможност за оптимизация на приема на проекти е как административната проверка за окомплектовани проекти може да се извършва на място при подаване на проектите за 15 минути, вместо да се удължава цялостният проектен цикъл и да се натоварва администрацията със задачи, които изместват основния етап на оценка. Оптимизирането на тази административна проверка ще предотврати честите конфликти за това дали е бил предоставен или не даден документ от кандидата.

Учредителите на асоциацията са Ангелина Добрева (ADD Projects), Валери Караманов (Програм Консултинг), Гергана Вълова (БС Сердон), Деница Николова (Форем Консултинг България), Красимир Киряков (Вока Консулт), Кристина Цветанска (Елана Инвестмънт), Николай Ярмов (Център за предприемачество и управленско развитие - CEED България), Силвия Тодорова (Ню Ай АД) и адв. Ралица Ковачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 28.08.22 г.
fallback