fallback

Нов регистър дава информация за промишлените замърсители в ЕС

Регистърът включва годишни данни за 91 вещества, изхвърляни в природата, и покрива над 24 хил. завода в 65 сфери на икономическа дейност

19:19 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия и Европейската агенция за опазване на околната среда пуснаха днес нов електронен регистър - E-PRTR, който съдържа информация за вредните емисии на индустриални компании, замърсяващи въздуха, водата или земята в Европа.

Регистърът включва годишни данни за 91 вещества, изхвърляни в природата, и покрива над 24 хил. завода в 65 сфери на икономическа дейност, се посочва в съобщението на комисията.

Той осигурява и допълнителна информация, като например вида и количеството отпадъци, които се пренасят от даден завод до местата за обработката му.

Чрез регистъра жителите на ЕС ще имат директен достъп до информация за вредните емисии от заводите в Европа и така ще могат да вземат позиция по въпроси, засягащи околната среда, е заявил еврокомисарят, отговарящ за околната среда Ставрос Димас.

Сайтът има търсачка, чрез която посетителите могат да търсят по един или повече критерии, както и карта.

От 2010 г. информацията в E-PRTR ще се актуализира през април всяка година. Освен за 27-те страни членки на ЕС, регистърът съдържа информация за Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Досегашният регистър на промишлените замърсители в Европа е покривал 50 вещества, отделяни във въздуха и водата, от 12 хил. завода в 56 сфери на икономическа дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 04.09.22 г.
fallback