fallback

Парламентът разреши на МОСВ да се откаже от неприоритетни проекти

От БСК предложиха да бъде закрито държавното Предприятие за управление на дейности по опазване на околната среда

15:00 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът реши да подкрепи решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за прекратяване или ограничаване на финансирането на неприоритетни проекти. За решението гласуваха днес 107 депутати, против бяха 24, а въздържалите са 9.

Народните представители възложиха на МОСВ до края на март 2010 г. да информира Народното събрание за резултатите от предприетите мерки за преодоляване на изоставането и за подготовката, финансирането и изпълнението на приоритетни екологични инфраструктурни проекти, произтичащи от задълженията на България като член на ЕС.

Възлага се на МОСВ да предостави на компетентните органи цялата информация, свързана с взетите погрешни решения, създаващи опасност от наказателни процедури за България.

Още с встъпването си в длъжност през лятото министър Нона Караджова заяви, че МОСВ под ръководството на Джевдет Чакъров е изразходило за „неприоритетни“ проекти над 700 млн. лева.

Караджова поясни, че под „неприоритетни“ проекти има предвид главно сключването на договори за реализирането на водни проекти с европейски средства в малки населени места, а за приоритетни счита изграждането на депа за отпадъци и пречиствателни станции за големите населени места.

От Българска стопанска камара днес предложиха да бъдат направени промени в Закона за опазване на околната среда, с които да бъде закрито държавното Предприятие за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС), като съответните приходи се пренасочат към държавния бюджет и се изразходват по общия ред за финансиране на екопроекти с ключово значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 06.09.22 г.
fallback