fallback

Пчеларите получиха субсидии за общо над 2,4 млн. лв.

Половината от средствата за субсидиране на пчеларите се осигуряват от националния бюджет, а другите 50% - от Европейския фонд за гарантиране в земеделието

14:13 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изплатената субсидия по договори с пчелари в страната от началото на годината е в размер на 2,43 млн. лв. при общ бюджет от 2,77 млн. лв. за 2009 година. Това показва отчет на Държавен фонд „Земеделие” за прилагане на Националната програма по пчеларството.

Сключените договори за подпомагане на пчеларите са 674 броя при подадени над 800 заявления.

Половината от средствата за субсидиране на пчеларите се осигуряват от националния бюджет, а другите 50% - от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). Програмата е с тригодишен период на прилагане – 2008 -2010 г.

Посочената изплатена сума е около 3 пъти по-висока от тази през миналата година, когато изплатените субсидии на пчеларите са били 817 хил. лв. Процентът на усвояване на бюджетните средства по програмата през тази година е 88%, в сравнение с 34% през 2008 г.

През тази година имаше два етапа на подаване на заявления за подпомагане по Националната програма по пчеларството. За да бъде удовлетворен завишения интерес на българските пчелари към мярката „Подновяване на пчелните кошери в общността", беше извършено преразпределение на бюджетните средства в рамките на финансовата година. Това даде възможност повече кандидати да сключат договори по програмата и да бъдат подпомогнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
fallback