fallback

Подписаха 14 договора за пътища за общо 216 млн. лв.

Ще се ремонтират 183 км второкласна и 476 км третокласна пътна мрежа, предстоят търгове за изпълнители

16:53 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в качеството й на бенифициент и управляващият орган на оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ в лицето на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписаха днес 14 договора по оперативната програма на обща стойност 216 млн. лева. Средствата са по мярката „Подкрепа за рехабилитация на второкласни и третокласни пътища“, по които сумата по ОП „Регионално развитие“ е общо 501 млн. лв.

С изпълнението на 14-те договора ще се ремонтират общо 183 км второкласна и 476 км третокласна пътна мрежа. Между предстоящите да се рехабилитират участъци са: Момчилград-Крумовград, Ивайловград-Любимец, Петолъчката-Странджа-Воденичане, Перник-Брезник, Добрич-Генерал Тошево и др.

За Investor.bg министър Росен Плевнелиев обясни, че в близките дни предстои АПИ да внесе предложенията за тръжните процедури и съответните изисквания към фирмите в управляващия орган на ОП „Регионално развитие“ за преглед и одобрение. След това ще се извършат самите търгове за избор на фирми изпълнители при „прозрачност и равнопоставеност“. Ще бъде позволено при желание от нейна страна дадена фирма да кандидатства по повече от един лот, стига да отговаря на поставените изисквания. Практически ремонтните работи ще започнат през март 2010 г., уточни министърът, а срокът за изпълнението на всички договори е до края на 2011 г.

МРРБ очаква до края на ноември АПИ да внесе за одобрение и други проекти по мярката за „Рехабилитация на второкласни и третокласни пътища“ на обща стойност близо 300 млн. лв. Тези пари, както и посочените 216 млн. лв. по оперативната програма, се отпускат от Европейския фонд за регионално развитие.

Относно въпроса със „замразените“ средства по предприсъединителната програма ФАР Лиляна Павлова информира, че проектите, които са били одобрени при предварителния контрол на ЕК (до края на 2006 г.), след актуализация на средствата спрямо сегашните цени ще бъдат изпратени за одобрение в ЕК до края на октомври. Отговорът на комисията може да се очаква за срок около месец и половина.

Договорите по ФАР, сключени след присъединяването ни към ЕС, сегашното ръководство на МРРБ е разделило на 3 групи. По една от тях няма никакви проблеми, по втората – със сигурност се знае, че средствата няма да бъдат одобрени. По третата група от посочените договори има проблеми за отстраняване, свързани главно с провеждане на конкурсните процедури или с определяне стойността на извършените работи, което е свързано и с корекция на средствата по тях – след отстраняване на проблемите, част от тези договори също ще бъдат изпратени за одобрение от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
fallback