fallback

Психолози обучават младежи как да разработват европейски проекти

Към момента програмата „Младежта в действие“ е финансирала български проекти за над 4 млн. евро

09:44 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Психолози и социолози обучават млади хора от десет български града как да разработват успешно европейски проекти, за да спечелят финансиране по програмата на ЕС „Младежта в действие“ (2007-2013), съобщи Иван Модев - директор на Националния център „Европейски младежки програми и проекти“ към МОМН. Обучението е до 18 октомври.

По думите на Модев през обученията по креативно мислене ще преминат между 400 и 500 младежи, включвайки се в проекта „Пътуващо обучение по креативност“. Той се подкрепя от Министерството на образованието, младежта и науката. Проектът е в рамките на обявената от Европейския парламент „Европейска година на творчеството и иновациите“.

Обучителните курсове ще бъдат във Враца, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Хасково, Пловдив, Благоевград и София.

Целта на обученията е да се повиши иновативността на предлаганите проекти, да се изградят познания у младите хора за нестандартно мислене и активно участие в процесите на гражданското общество - социална интеграция и активно включване в каузи, значими за обществото, обясниха организаторите.

Мотото на проекта е „Намери твореца в себе си!“, каза Модев.

Той посочи, че пътуващото обучение е първото от серия такива прояви, които ще бъдат организирани от Националния център „Европейски младежки програми и проекти“. Целта е да се повиши иновативността на предлаганите за финансиране проекти по програмата „Младежта в действие“, да се оформят, изградят и затвърдят познания у младите хора за начините за нестандартното мислене, както и за по-активното им участие в процесите на гражданското общество.

Със специализиран минибус обучителният екип ще посети десетте града, включени в проекта. Половината от младите хора, които ще бъдат обучени са от малки населени места, извън територията на съответния областен център.

В рамките на обученията са включени няколко основни психологически метода. Целта е чрез тях младите хора да се запознаят с т.нар. рамково мислене, да формират способности за структуриране и генериране на нестандартни идеи - като същност и начин на реализиране, както и да създадат качествено различни проекти, създадени на базата на познаването на основните логаритми на човешкото мислене, обясни Иван Модев.

„Младежта в действие“ е програма на ЕС, в чийто седемгодишен период за участие са включени 32 страни - всички 27 членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия от Европейското икономическо пространство, Турция като кандидат-член на ЕС, а от тази година и Щвейцария. До края на програмата до 2013 г. ЕС е гласувал 850 млн. евро бюджет, като годишно, в зависимост от изпълнението й, за всяка една страна, има отделен договор.

Към момента програмата „Младежта в действие“ е финансирала български проекти за над 4 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 01.09.22 г.
fallback