fallback

ЕК проверява Програмата за развитие на селските райони на фонд "Земеделие"

Мисията на Брюксел ще продължи до края на седмицата, докладът трябва да е готов до два месеца

15:01 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

В Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция от днес стартира първият одит на Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони, който ще обхване предимно проекти по мярката „Модернизиране на земеделските стопанства” за периода до юли 2009 г. 

Мисията на Брюксел ще продължи до края на седмицата, съобщиха от фонда.

Представителите на ЕК ще проверяват за евентуално изкуствено разделяне на фирми с цел получаване на по-високи лимити от допустимите субсидии и независимо ценово образуване. Изискване по програмата, което ще бъде проверявано, е офертите за доставки, които са подадени по проектите, да са от три независими фирми.

Еврокомисията ще инспектира и дали Разплащателната агенция проверява за правилното прилагане на Закона за обществените поръчки от общините при кандидатстването им с проекти по програмата.

След приключване на мисията, в рамките на два месеца Европейската комисия трябва да излезе с официален доклад с констатации за прилагането на Програмата за развитие на селските райони в България до момента. До окончателната оценка на Брюксел ДФ „Земеделие” няма право да огласява резултатите от одита, уточняват от ведомството.

Междувременно от днес в ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция стартира и проверка на Сметната палата за управлението на фонда при предишното му ръководство. Проверката е инициирана от новия изпълнителен директор на фонда Калина Илиева, съгласувано с министъра на земеделието. Сметната палата ще проверява как са управлявани бюджетът и имуществото на фонда през периода 1 януари – 30 юни 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
fallback