fallback

Отсега нататък по ОП Околна среда парите ще са само за големи проекти

До този момент по програмата са сключени договори за 781 млн. лв., а са платени само 62 млн.

17:53 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Отсега нататък по ОП Околна среда ще бъдат сключвани договори и финансирани само големи проекти, които по мнението на екоминистерството са от национално значение. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова при представянето днес на приоритетите в работата на министерството пред парламентарната комисия по околна среда и води.

Депутати от парламентарната комисия изразиха становище, че в някои общини са в процес на изграждане важни за тях проекти, независимо че не са от национално значение и те също би трябвало да се финансират по оперативната програма или от държавата.

На това Нона Караджова отговори, че средствата по програмата са общо 1,8 млрд. евро, включително националното съфинансиране, като от тях малко над 1 млрд. евро са за сектор „Води“. В същото време според анализ на Световната банка на България за 7-годишен период до 2013 г. за строеж на пречиствателни станции и ВиК сектора са необходими 6 млрд. евро.

Досега по оперативната програма са сключени договори за 781 млн. лв., а са извършени плащания само за 62 млн. лв. От тях 46 млн. лв. са авансови плащания по проекти, а 16 млн. лв. - междинни плащания. Плащанията са основно в сектор „Води“.

Караджова съобщи, че от сключените общо 25 водни проекта 19 се анализират, за да се намали евентуално тяхната стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
fallback