fallback

Българските съдии били свръхстресирани

За причинителите на стреса се сочат обемът на делата и неритмичността на трудовото натоварване

09:12 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съдиите в България са изправени пред редица стресогенни фактори, те са свръхзагрижени за затаяването и дори отричането на собствените си проблеми и тревоги, в справянето с трудово-професионалния стрес. Това сочи изследване, направено по проект, подкрепен от Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Сред причинителите на стреса при съдиите са обема на делата, симетрията в разпределението и неритмичността на трудовото натоварване. Според специалистите други фактори са натискът за вземане на важни решения в неблагоприятна психосоциална атмосфера и изолация.

Експертите са на мнение, че резултатите от изследването трябва да се предоставят за незабавно обсъждане на ръководството и членовете на Съюза на съдиите в България и на тази основа да се изработи становище и план за действие, с които да бъдат запознати ВСС и Министерството на правосъдието.

Данни от изследването сочат, че българските съдии, както и колегите им в другите страни членки на ЕС и в САЩ, изпитват нарастващо ниво на трудово-професионален стрес от делата, които гледат основно за престъпления срещу личността, срещу деца, сексуални престъпления и престъпления, извършени по особено жесток начин или привличащи засилено обществено и медийно внимание.

Експертите, правили изследването, са на мнение, че характеристиките на съдебното производство като продължителността, прекъсванията на делата оказват сериозен източник на хронично напрежение и могат да станат причина за т. нар. прегаряне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 29.08.22 г.
fallback