fallback

Няма да закриват граничния ветеринарен пункт в Бургас

Съоръжението не отговаря на изискванията за хуманно отношение към животните, но е ключово за търговията в региона

15:55 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) ще отложи затварянето на граничния ветеринарен пункт за износ на живи животни в пристанище Бургас. За това са се договорили министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и комисарят по здравеопазване Андрула Василиу, съобщиха от аграрното министерство.

Условието на ЕК е пунктът, който в момента не отговаря на европейските изисквания за хуманно отношение към животните, да бъде реконструиран. За да не спира вносът, по предложение на комисар Василиу до края на октомври България трябва да осигури временни места за почивка и хранене на животните, които ще бъдат превозвани през границата. Междувременно земеделският министър трябва да осигури финансирането за реконструкцията. Възможно е това да стане със средства от структурните фондове за инфраструктура.

През следващата година стартира и пилотна програма на Европейския парламент, която ще отпуска безвъзмездна помощ за решаване на проблеми в ключови места между Централна и Източна Европа. България може да кандидатства за финансиране по тази програма, става ясно от съобщението. ЕК е склонна да ни даде време заради ключовото място на граничния пункт при търговията със животни в Черноморската зона.

В момента в региона единствено България от страните в ЕС разполага с лицензиран граничен ветеринарен пункт на Черно море за износ на живи животни към Армения, Азербайджан и Грузия. Такъв няма Румъния. С модернизацията на пункта ще се даде възможност за изграждането на съоръжение, което може да функционира и като изходна точка на ЕС не само до пристанище Поти, но и до Новоросийск в Руската Федерация, обясни Мирослав Найденов. През него изнасят живи животни основно Австрия, Германия, Холандия и др. Също така ще се решат и евентуално възникнали проблеми при износ, като се улесни обработването на върнати пратки с живи животни, изнесени за тези страни и гарантиране спазването на хуманно отношение към животните.

В страната има общо осем гранични ветеринарно-инспекционни пунктове. През този в Бургас преминава вносът на хранителни стоки, риба, живи животни, суровини и фуражи. Построен е и е оборудван с пари по програма ФАР. Андрула Василиу одобри и идеята на кабинета да създаде Агенция за безопасност и контрол на храните, като единен орган, който да контролира качеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 05.09.22 г.
fallback