fallback

Чакаме „размразяване“ на спрените пари по САПАРД на 10 септември

Според земеделския министър ще бъде направено всичко възможно за усвояването на отблокираните средства до края на годината

15:43 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се 140 млн. евро по предприсъединителната програма САПАРД да бъдат отблокирани на 10 септември след срещата между премиера на България Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните, потвърждавайки информация в медиите за възможно освобождаване на спрените средства.

Тази възможност е станала ясна при срещата в Брюксел на министъра на земеделието Мирослав Найденов и еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Боел, на която Найденов е запознал еврокомисаря с изпълнените ангажименти, поети от страната ни по програма САПАРД и „екшън плана“ по Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) от страна на новото правителство и ръководство на министерството.

Еврокомисар Боел се е съгласила, че са изпълнени всички изисквания за „размразяването“ на спрените средства и като важен напредък е посочила смяната на ръководството на Държавен фонд „Земеделие“.

Ключово за положителното решение на ЕК е решението на кабинета да включи в книгата на длъжниците изпълнителите на 98 проекта по САПАРД, определени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), като съмнителни. След очакваното разблокиране на парите, ще бъде направено всичко възможно за усвояването им до края на годината, е посочил още министър Найденов.

Същевременно говорителят на еврокомисар Боел е уточнил, цитиран от БТА, че по вече представени в Европейската комисия проекти по САПАРД плащанията се възстановяват, като в случая става дума за 19 млн. евро.

По други 90,6 млн. евро, от които над 80 на сто са свързани с трите блокирани досега мерки по програмата, трябва да бъдат представени проекти и внесени искания за плащания в ЕК до края на годината, за да бъдат съфинансирани от Европейския съюз. В противен случай средствата ще бъдат загубени за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 06.09.22 г.
fallback