fallback

Европейските градове искат повече участие в дебата по имиграцията

София, Пловдив, Варна и Бургас са сред градовете, които са се включили в исканията

13:45 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Представители на общини от повече от 130 големи града в Европейския съюз (ЕС) поискаха от европейските институции да дадат на местните власти повече възможности за участие и влияние в дебатите по ролята на имиграцията и икономическия ефект от нея. Тъй като ефектът от нарастващия поток от имигранти се усеща най-вече в големите градове, кметове настояват да се признае тяхната роля на партньори за развитието и мониторинга на стратегиите, свързани с имиграцията, предава EUobserver.

Мрежата Eurocities, обединаващи 130 големи града в Европа, публикува доклад в отговор на т.нар. "Стокхолмска програма" на ЕК относно това как 27-те държави-членки трябва да се справят с предизвикателствата на имиграцията, даването на убежище и интеграцията през следващите 5 години. В организацията членуват четири български града - София, Пловдив, Варна и Бургас.

Стокхолмската програма включва по-интегрирана политика относно убежището, осигуряваща по-голяма солидарност и правна сигурност за бежанците, които пристигат в държавите-членки на ЕС, както и по-добре съгласувана борба срещу трансграничната престъпност и тероризма. Целта на многогодишната програма е да се постигне баланс между борбата срещу престъпността и спазването на правата на човека. Предложенията все още не са гласувани от министрите на правосъдието и вътрешния ред на държавите - членки, но вече има сериозни различия в позициите.

Според Eurocities „ако сегашната демографска и имиграционна тенденция се запазят, то в средата на 21 век ЕС ще загуби 65 млн. жители“. Това ще се отрази сериозно на пазара на работна ръка, като броят на хората в трудоспособна възраст ще е се увеличи до четири към три, се казва в доклада, който цитира данни на ЕК от 2007 г.

Според представителите на местните власти ограниченията по отношение на имигрантите представляват значителен риск за мобилността на европейските граждани. Eurocities настояват за повече средства за интеграция, както и за по-ефективни мерки за подпомагане на гражданите, които искат да се върнат в родината си - за намиране на работа и стартиране на бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 05.09.22 г.
fallback