fallback

Ще търсят пари за неизплатените субсидии за млекопроизводители

Подготвяне на спешни законодателни мерки по регулирането на директните продажби на млякото е друга важна задача пред новото ръководство на сектора

16:01 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Разглеждане на финансова възможност за изплащане на субсидии за суровото мляко за април и май тази година във връзка с подадените документи от стопаните, по които не е достигнал ресурс за плащане – това е един от приоритетите в бъдещата дейност на новото земеделско министерство, посочва новопредставения заместник-министър Цветан Димитров.

Иницииране и подготвяне на спешни законодателни мерки по отношение регулирането на директните продажби на млякото при спазването на всички необходими ветеринарно-санитарни изисквания е друга важна задача пред новото ръководство на сектора, стана ясно днес. Това, според Цветан Димитров, ще „отпуши сектора” и ще предотврати фалирането на много животновъдни ферми.

Сред останалите посочени приоритети са гарантиране безопасността и качеството на храните за българските потребители, пренасочване на някои държавни дейности към неправителствени организации, политиката в хидромелиорациите.

Новият заместник-министър изтъква и обезпечаването на държавните помощи за земеделските производители, предоставяни към европейските плащания, като посочи, че те са свързани с дълъг процес на подготовка на документи и акредитация (между 3 до 6 месеца), което изисква навременна реакция от страна на държавата при заявяването им пред ЕК. Тук заместник-министърът уточни, че досега е нотифицирана пред ЕК само една държавна помощ за подпомагане на развъдните асоциации и новото ръководство възнамерява спешно да изготви акредитации за още 10 държавни помощи, така че да има възможност за тяхното прилагане в срок от началото на следващата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 26.08.22 г.
fallback