fallback

83% от европейците отчитат екологосъобразността на продуктите преди покупка

Екологичните съображения са най-силни в Гърция и най-слаби в Чехия, сочи проуване на Евробарометър

14:34 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Четирима от пет европейци казват, че се замислят за въздействието върху околната среда на продуктите, които купуват, показва проучване на Евробарометър за отношението на европейците към устойчивото потребление и производство, съобщи порталът на Европейския съюз.

83% от анкетираните европейци са заявили, че въздействието на продукта върху околната среда играе важна роля при решенията им за покупка. Екологичните съображения са най-силни в Гърция, където 92% от запитаните отчитат екологичното въздействие на продуктите, които купуват, и най-слаби в Чехия, където 62 на сто от анкетираните отчитат това въздействие.

Близо половината от участващите в проучването (49%) се отнасят с доверие към твърденията на производителите относно екологосъобразността на техните продукти, а 40% - с недоверие. Холандците са най-склонни да вярват на тези твърдения (78%), а белгийците - най-малко склонни (26%).

Около 46% от анкетираните европейци смятат, че най-добрият начин за насърчаване на екологосъобразните продукти е увеличаването на данъците за продукти, които вредят на околната среда, и намаляването на данъците за екологосъобразните продукти. В полза на такава двойна данъчна система се обявяват най-вече британците, докато малтийците предпочитат само намаляване на данъците за екологосъобразните продукти.

Около половината от европейските граждани (49%) са изразили мнение, че търговците на дребно трябва да правят по-лесно забележими екологосъобразните продукти по техните рафтове или да имат специален за целта зелен кът в магазините си. Една трета (31%) от запитаните са посочили, че най-добрият начин търговците на дребно да поощряват екологичните продукти е да осигурят по-добра информация за клиентите.

Около 72% от гражданите на ЕС са заявили, че в бъдеще етикетът за отделяните през жизнения цикъл на продуктите парникови газове трябва да бъде задължителен. Мненията по въпроса се различават силно между държавите членки, като чехите са в най-малка степен за такава маркировка (47%), а гърците са почти изцяло за идеята с 90% в нейна подкрепа.

Етикетът за отделяните парникови газове ще указва общото количество парникови газове, включително въглеродния двуокис, отделяни през целия жизнен цикъл на продукта от момента на произвеждане до депонирането. Понастоящем за цяла Европа такава схема няма, но на срещата на Съвета по околна среда през декември 2008 г. министрите приканиха Европейската комисия да проучи въвеждането на етикети за отделяните парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 08.09.22 г.
fallback