fallback

Дунав мост 2 готов не по-рано от 2011 г.

Дотогава поне се удължава срокът за усвояване на парите за проекта от ЕИБ

13:43 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерският съвет в оставка одобри проект на изменение към финансовия договор от 2000 г. между България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за изграждането на мост на Дунав между Видин и Калафат, съобщиха от правителствената информационна служба.

С документа срокът за усвояване на средствата по заема се удължава до 2011 г., съобразно графика за изпълнение на работите по обекта, т.е. мостът не се предвижда да бъде завършен по-рано. В началото на миналата година, след поредното изоставане от различните срокове по проекта, бившият вече транспортен министър Петър Мутафчиев заяви, че съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация през 2010 г.

Забавянето на усвояването на средствата по заема се дължи на сложността на проекта и финансирането му от няколко институции с различни изисквания, обясняват от правителството в оставка.

Допълнително закъснение след сключване на договорите за изпълнение на проектно-строителните работи бе натрупано поради усложненията от различията в българското и румънското законодателство при издаване на разрешителни за строителство както на определените терени, така и в плавателната част на реката.

Към настоящия момент са сключени и се изпълняват всички договори за проектиране, строителство и надзор на мостовото съоръжение и строителство и надзор на прилежащата инфраструктура, свързваща бъдещия мост със републиканските пътна и железопътна мрежи.

Първата копка на проекта бе направена през май 2007 г. По договор той е на стойност 99,95 млн. евро, а изпълнител е испанската компания FCC, която наскоро обяви, че плащанията към нея се бавят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
fallback