fallback

Журналисти: Разследванията на ОЛАФ да се използват в българските съдилища

Ренета Николова, председател на "Клуб - Журналисти срещу корупцията", ще търси начин предложението да стигне до законодателите

15:54 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Резултатите от разследванията на службата ОЛАФ да могат да се използват в българския съд предложиха членовете на "Клуб - Журналисти срещу корупцията".

Журналистическият клуб е бенефициент по проекта "Усвояване на опита на комуникационната мрежа на ОЛАФ и новите европейски модели за партньорство със съдебната власт". Проектът се изпълнява по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) с партньорството на прокуратурата на България. Според Ренета Николова - председател на журналистическия клуб за борба с корупцията и ръководител на проекта, цитирана от БТА, проектът е едно от най-успешните предложения, реализирани по ОПАК.

"За първото полугодие на 2008 г. има 31 досъдебни производства срещу случаи на злоупотреби с европари, в съда са внесени четири прокурорски актове и няма осъдени лица, докато през първите шест месеца за 2009 г. има 135 досъдебни производства, внесени са 14 прокурорски актове в съда и са осъдени шест души", посочи Христо Манчев - заместник-главен прокурор и ръководител на Върховната касационна прокуратура, цитиран от агенцията.

Ренета Николова добави, че ще търси начин предложението разследванията на ОЛАФ да се ползват в съдилищата у нас да стигне до законодателите.

През септември предстои началото на нов проект, свързан с дейността на службата ОЛАФ, съобщи още Ренета Николова. Проектът ще се осъществи от журналистическия клуб в сътрудничество с прокуратурата, с МВР и с правоприлагащи органи на Италия и на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 02.09.22 г.
fallback