fallback

Отпускат близо 3 млн. лв. евросредства за създаване на технологични паркове

Очаква се технологичните паркове да улеснят достъпа на фирмите до ново знание и да стимулират комерсиализирането на научните изследвания

16:44 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Открита процедура за подбор на проекти за създаване на технологични паркове стартира днес. Това обявиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), което е Управляващ орган на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 г.

Процедурата е без определен срок за кандидатстване и е с общ размер на безвъзмездната финансова помощ 2,93 млн. лв., като проектите трябва да покриват определени изисквания за качество. За финансиране по процедурата се одобряват тези проектни предложения, чиято оценка е равна или надвишава 80% от максималния брой точки. Одобрените проекти получават финансиране по реда на тяхното постъпване до изчерпване на предвидените средства.

Очаква се създадените с финансиране по тази процедура технологични паркове да подпомагат достъпа на фирмите до ново знание и да стимулират комерсиализирането на научните изследвания.

МИЕ също така обяви продължаване на етапа по набиране на проектни предложения за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия. Откритата процедура по набирането е без определен срок за кандидатстване, а общият размер на безвъзмездно финансиране е 27,22 млн. лв.

Основната цел на процедурата e да увеличи броят на успешно стартиралите иновативни фирми, като им предостави подкрепа при разработването на базисни иновативни продукти.

Междувременно от Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че се прекратява набирането на проектни предложения за осигуряване на условия за активен трудов живот за хора над 50 годишна възраст и на продължително безработни лица по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013. Схемата се прекратява поради липсата на интерес от страна на потенциалните бенефициенти, като оценителната комисия ще разглежда проектни предложения, получени и регистрирани в Дирекциите "Бюро по труда" (ДБТ) до 14 юли 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 30.08.22 г.
fallback