fallback

Плугчиева: Готови са оценките за съответствие на четири оперативни програми

Оценките за програмите "Административен капацитет", "Техническа помощ", "Конкурентоспособност" и "Транспорт" са готови и отиват в Брюксел до вторник

14:08 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

"Оперативните програми работят изключително добре, четири от оценките за съответствие са готови и отиват в Брюксел до вторник", съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева, цитирана от БТА, след среща-оперативка с участието на ръководителите на Управляващите органи на оперативните програми.

Плугчиева уточни, че четирите програми, чиито оценки са готови, са "Административен капацитет", "Техническа помощ", "Конкурентоспособност" и "Транспорт". Тя допълни още, че оценката по Оперативна програма (ОП) "Човешки ресурси" трябва да бъде готова до края на седмицата.

Плугчиева изрази съмнения, че има предварително закупени терени, намиращи се върху територията на ключови проекти и подлежащи на отчуждаване, за да може собствениците да бъдат обезщетени на по-висока цена. Според вицепремиера са необходими законодателни промени, за да се преустанови изнудването на държавата с такива имоти.

"Когато има претенции от собствениците на имотите, изпълнението се забавя и се оскъпява много", коментира Меглена Плугчиева. За пример тя даде автомагистрала "Люлин", където преди няколко дни е приключила последната отчуждителна процедура, а този процес е започнал през 2002 година.

Ключов въпрос според Плугчиева е възложеното на министъра на финансите разработване на специален финансов механизъм, за да има достъп до 700 млн. евро от кредитното споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и да могат да се подпомогнат оперативните програми и по-точно бенефициентите, на които им трябват свежи пари, за да стартират проектите си.

"По САПАРД върви разплащането на добросъвестните проекти и това се усеща от хората", каза вицепремиерът и добави, че по програмата ИСПА във водния и в транспортния сектор "има все още няколко рискови проекта въпреки скокообразното развитие в последната година".

Сред тревожните проекти по думите на Плугчиева са забавянето на Дунав мост, колекторът на пречиствателната станция в Русе, водният цикъл на София заради отчуждителните процедури. "Разпоредено е да има персонално отговарящ по всеки един проект и да има постоянен контрол", уточни Меглена Плугчиева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 10.09.22 г.
fallback