fallback

И ЕК уточни, че няма спиране на още пари по САПАРД

В писмото, предизвикало поредната медийна истерия за спрени средства, става дума за забавяне на приключване на годишните сметки на ЕК

11:56 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Действащите правила на ЕС разграничават ясно решението за приключване на годишните сметки на Европейската комисия и решенията, с които комисията възстановява редовните плащания. Писмото, за което вчера информираха българските медии, се отнася само до първата процедура, се казва в уточнение на комисията относно публикациите в медиите за фондовете по програма САПАРД за 2008 г.

Съгласно правилата на Общността решението на комисията относно годишното приключване на сметките по САПАРД, което удостоверява, че те са достоверни, пълни и точни, трябва да бъде взето до 30 септември. Това решение трябва да бъде основано на доклад на независим сертифициращ орган.

В писмото си до българските власти комисията информира, че тъй като докладът на независимия сертифициращ орган се бави, сметките по САПАРД няма да бъдат приключени до датата 30 септември.

Това забавяне обаче не оказва влияние върху статуса на акредитацията на разплащателната агенция по САПАРД и не означава, че има суспендирани суми.

От Министерство на финансите също посочиха, че спиране на пари няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 03.09.22 г.
fallback