fallback

Летище София с ландшафт за над 7 млн. лв. и амфитеатър

Ландшафтът на летище София беше открит официално днес, изготвена е и конкурсната документация за фимрмите-кандидати за поддръжка на ландшафтната инфраструктура

15:49 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Прилежащият ландшафт на летище София беше открит официално днес от министъра на транспорта Петър Мутафчиев и директора на летището Пламен Станчев. Благоустроената площ, намираща се до терминал 2 на софийското летище, е с обща площ 365 дка, като около 215 дка са затревени, а останалите 150 дка представляват парк с разработка на ландшафтно устройство.

Парковата площ ще бъде поддържана и охранявана. Преди на въпросното място е имало кариера за инертни материали.

Мястото е благоустроено в парк от фирмата изпълнител "Пътища и мостове" ЕООД, Варна, като стойността на проекта е малко над 7 млн. лв. без ДДС. Озеленителните дейности са част от проекта за реконструкция на летище София, който е финансиран по програма ИСПА със съфинансиране от държавния бюджет. Проектът беше изпълнен в срок и Министерството на транспорта усвои напълно отпуснатите средства.

В парка има оформено езеро, алеи с дължина общо 2 километра, а в средата му се намира малък амфитеатър, предназначен главно за културни мероприятия, с площ 590 квадратни метра. На територията на парка има засадени дървета и храсти, които се очаква да се развият през следващата година.

Предвижда се на част от парковата площ да се намира и спирката на метрото, когато изграждането му стигне до летището.

Директорът на летище София обясни за Investor.bg, че вече е изготвена конкурсната документация за кандидатстването на фирми, желаещи да поддържат ландшафтната инфраструктура на летището и да извършват охраната му. Възможно е още утре да бъде обявена конкурсната процедура.

Пламен Станчев каза, че поддържането на зелените площи "ще струва немалко средства", но не посочи колко, за да не дава ориентация на кандидатстващите фирми.

Фирмите, кандидатстващи за поддържане на площите, ще трябва да имат машини за косене на трева при наклон от 45 градуса, като по думите на Станчев площите ще бъдат около 100 дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 11.09.22 г.
fallback