fallback

ЕК откри наказателна процедура срещу България заради пазара на ток и газ

Страната ни е нарушила разпоредбите на ЕС, които гарантират лоялна конкуренция в интерес на потребителите

15:32 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

България е сред 25-те страни членки на ЕС (без Малта и Кипър), които ще получат от Европейската комисия официални уведомителни писма за неспазване на действащите регламенти относно пазара на природен газ и електроенергия, съобщиха от комисията.

Чрез неспазването на законодателството на ЕС страните не дават възможност на европейските потребители да се възползват от предимствата на един конкурентен и отворен енергиен пазар, се посочва в съобщението.

Комисията е изпратила и официални уведомителни писма на Гърция, Полша, Португалия, Румъния и Литва за поддържане на система от регулирани цени в нарушение на директивите на ЕС относно електроенергията и природния газ.

Действията, предприети днес от ЕК, са насочени срещу нарушения на различни разпоредби на съществуващото законодателство на общността относно електроенергията и природния газ — така нареченият втори пакет от документи от 2003 г. Европейската комисия се концентрира по-специално върху разпоредбите, които гарантират лоялна конкуренция в интерес на потребителите.

Нарушенията на България, за които ще получи писмо от комисията, включват:

- непредоставяне на информация от операторите на преносни системи за електроенергия и природен газ, което пречи за ефективния достъп на снабдителните дружества до мрежите;

- липса на трансгранична координация и сътрудничество на операторите на електроенергийни преносни системи и националните органи, което е необходимо за по-добро разпределяне на мрежовия капацитет по трансгранични междусистемни връзки, така че използването на съществуващата електроенергийна мрежа да се оптимизира на регионална и европейска основа, вместо на национална;

- недостатъчни усилия на операторите на газопреносни системи да предоставят на разположение максимален капацитет с оглед да се оптимизират възможностите за навлизане на пазара и за конкуренция;

- липсата на ефективни мерки от страна на компетентните органи за правоприлагане в държавите-членки в случай на нарушаване на регламентите на ЕС, включително отсъствието на ефективни системи за санкции на национално равнище.

Изпращането на официално уведомително писмо от комисията е първа стъпка при една наказателна процедура.

В начарота на март България получи писмо от Европейската комисия, с което се дава последен срок за привеждане на законодателството ни в областта на енергетиката към европейските принципи, позволяващи реална либерализация на пазара на електроенергия. В противен случай, според предишното писмо, срещу България ще бъде заведено съдебно дело в Страсбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
fallback