fallback

ЕС ще плаща транспорта на работещите в друго населено място

Предвидените средства за това са 25 млн. лв. Помощи ще се плащат в продължение на година

14:07 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Хора, наети на трудов договор, които работят в населено място, различно от това, в което живеят, ще могат да получават финансиране от Европейския съюз (ЕС) за транспортните си разходи. Това предвижда една от четирите стартиращи нови операции по оперативна програма (ОП) „Развитие на човешките ресурси”.

Предвижда се транспортните разходи на бенефициентите да бъдат покривани за срок от една година.

Предвидените средства за това са 25 млн. лв., а хората, които ще обхване операцията е най-малко 6 хил. души.

Повече подробности се очаква да бъдат разкрити на предвидената за утре пресконференция на социалното министерство.

„Отново на работа” е друга мярка, която ще бъде презентирана. Тя ще се осъществява чрез наемане на безработни, които да се грижат за децата на семейства, в които и двамата родители са наети по трудово правоотношение. Предвижда се да бъде осигурена заетост на най-малко 8 хил. безработни, преимуществено в предпенсионна възраст. Планираните средства са 64 млн. лв.

„Адаптивност” пък е схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, която цели да съкрати масовите съкращения и напускането на работници и служители от предприятия, които по икономически причини са преминали на непълно работно време.

За период до 5 месеца тези лица ще бъдат включени в професионално обучение и ще получават стипендии в размер до 132 лв. на месец. Очаква се да бъдат обхванати 42 хил. души, планираните средства са 72 млн.лв.

Четвъртата операция е „Аз мога”, като тя ще даде възможност на поне 27 хил. заети по трудов договор лица да се включат в курсове за професионална квалификация или повишаване на компетенциите. Планираните средства са в размер на 26 млн. лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
fallback