fallback

Проектът за терминологичен център - наполовина по-евтин от предвиденото

Предвидената стойност на реализирания по ОП „Административен капацитет” проект беше над 900 хил. лв.

13:10 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Реализацията на проекта „Повишаване на знанията и информираността на служителите в държавната администрация за работа с европейското законодателство” е възлязла на половината от предвидените над 902 хил. лв., съобщи на пресконференция днес Инна Славова - директор на Центъра за преводи и редакции (ЦПР) и ръководител на проекта.

От ЦПР коментираха, че разходите по проекта са сведени до минимум и доста от нещата са излезли по-евтино от очакваното. За командировки в чужбина пък разходите са били 40% по-малко от предвидените.

Проектът се осъществява от ЦПР с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Той стартира на 9 юли 2008 г., като срокът за реализиране на всички заложени дейности от проекта изтича на 9 юли тази година. Всичките девет дейности обаче вече са изпълнени, съобщи Инна Славова.

Като резултат от реализацията на проекта Инна Славова отчете изграждането на електронна база данни от термини, терминосъчетания, ключови думи и ключови изрази от всички 20 области на достиженията на правото на ЕС (acquis) на български, английски, френски и немски език. Първоначално захраненият брой термини е 3 000, но се предвижда те да бъдат периодично обновявани и допълвани и след приключването на проекта, като до края на годината от ЦПР възнамеряват да качат още около 5 000 термина в търсачката. Към момента търсачката регистрира между 60 и 90 посещения на ден, като пикът е в работните дни, сочат данни на ЦПР.

Една от основните цели, заложени в проекта, е организирането на обучения за повишаване на уменията на служителите в централната, областните и общинските администрации за работа с актовете от европейското законодателство в процеса на неговото прилагане. В тази връзка ЦПР е разработил и провел обучение за работа с бази данни, съдържащи актове от правото на ЕС на български език.

"Обучението беше по три модула, единият от които изцяло терминологичен и към него интересът беше много голям", каза ръководителят на проекта. По думите й модулите на обучението включват работа с базите данни, свързани с правото на ЕС, представяне и работа с интернет страниците на европейските институции и работа с изградената от ЦПР електронна терминологична база данни.

От предварително заявилите желание за участие 1 002 държавни служители реално са били обучени 601, като Инна Славова уточни, че най-много от обучените служители са от централната администрация.

"За улеснение на служителите, които са заявили желание за обучение, но по една или друга причина не са се явили, беше разработено дистанционно обучение, което стартира на 18 юни и ще е активно до 30 юни", обясни тя.

От Нов български университет и от Пловдивския университет пък са отправили запитвания към ЦПР за провеждане на обучения, съобщи още Инна Славова, като заяви, че центърът е отворен за всякакъв вид сътрудничество.

Като постигнати резултати от проекта Славова посочи още, че ЦПР е разработил учебно помагало, илюстрирано със схеми за навигация за отделните бази данни и интернет страници, както и многоезичен речник, отразяващ активната онлайн терминологична база данни. "Речникът е първи по рода си, отпечатан е в тираж от 500 броя, като при проявен интерес той ще бъде издаден в по-голям формат", коментира Инна Славова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 08.09.22 г.
fallback