fallback

Ще има договор за втори проект по ОП Рибарство - за отглеждане на есетри

Гаранционен фонд за финансиране на рибарските сдружения трябва да има, но няма кой да го направи, смята министърът на земеделието и храните

12:22 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

До седмица ще бъде подписан договор за втори проект по оперативна програма (ОП) "Рибарство и аквакултури", съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на заседание на Комитета за наблюдение на програмата в Поморие.

Проектът е за отглеждане на есетрови риби в Разлог и Брезово, като помощта е в размер на 100 хил. лв.

По-рано през месеца беше одобрен първият проект по програмата, който е на фирма „КАПА” ООД и целта му е изграждане на ферма за аквакултури - "универсална затворена рециркулационна система за суперинтензивно отглеждане на змиорка" край с. Стефаново, Радомирско. Проектът е на стойност 3,06 млн. лв., а одобрената субсидия е 1,84 млн. лв.

В ОП "Рибарство и аквакултури" има 106 млн. евро за усвояване, като проекти ще се приемат до 2013 година. По програмата до момента са постъпили 13 проекта, като 5 от тях са отхвърлени. Два от останалите 7 проекта са от Бургаска област. Единият е за отглеждането на миди, а другият е за закупуване на рибарски мрежи за улов, но засега не е ясно дали тези проекти ще бъдат сред одобрените.

"Един от големите проблеми на рибарите е, че няма кой да пише проектите им", каза Валвери Цветанов, цитиран от информационния портал за еврофондовете. В тази връзка министърът е разпоредил проектите на рибарите да се правят в Националната служба за съвети в земеделието безплатно.

Друг проблем на рибарите е, че нямам как да теглят пари от банките за осъществяването на проектите, тъй като няма какво да заложат като банково обезпечение. Един от вариантите в тази насока е създаването на Гаранционен фонд, който да финансира рибарските сдружения. Тук обаче според Цветанов има много пречки: макар че се са се водили неколкократно преговори с различни банки за съдаването на фонда, никоя от финансовите институции не желаела да поеме ангажимент.

На заседанието присъства и председателят на браншовата организация "НАРиба" Николай Кисьов. По думите му отпусканите от ЕС 106 млн. евро по програмата "Рибарство" дори няма да стигнат за страната и са недостатъчни, защото нуждите на рибарите са големи. Според него чисто техническите проблеми, които рибарските сдружения срещат при изготвянето на проектите, могат да се решат единствено чрез опростяване на процедурите и да не се дава възможност след време да тълкуват дали дадена сума по проект може или не може да се изплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 09.09.22 г.
fallback