fallback

МФ: Няма пречки за авансови плащания по оперативните програми

Планът за предстоящите дейности по оперативните програми предвижда през 2009 г. да бъдат отворени процедури за общо 4,1 млрд. евро

14:58 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Няма пречки за Министерството на финансите (МФ) да извършва авансови плащания към бенефициентите по оперативните програми на Европейския съюз, заяви Боряна Пенчева, директор на дирекция „Управление на средствата от Европейския съюз” в МФ, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Националната референтна стратегическа рамка 2007 – 2013 г.

Пенчева посочи, че има достатъчно ресурс за извършване на авансови плащания по оперативните програми и, ако такива не са направени към бенефициентите, то "това означава, че не са представени искания за тези плащания".

„Очакваме рязко ускоряване на плащанията, най-вече по линия на аванси и първи междинни плащания”, каза тя, цитирана от информационния портал за еврофондовете EuroFunds.bg.

Преведените средства на България от ЕС за авансови разплащания по оперативни програми по думите на Пенчева възлизат на 600 млн. евро. Отпускането им обаче става на базата на представени документи и искания. Изплащането на междинни суми по проекти е по-сложно, защото се изискват отчети и доклади за изпълнението им.

Пенчева каза още, че планът за предстоящите дейности по оперативните програми предвижда през 2009 г. да бъдат отворени процедури за общо 4,1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 06.09.22 г.
fallback