fallback

Насърчават заетостта на младежите у нас с 15 млн. лв. по ОП Човешки ресурси

Проектът „Ш@нс за реализация на младежите в България” ще се изпълнява в областите Варна, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол

10:46 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Проект на стойност 15 млн. лв. ще насърчава заетостта на младежите в областите Варна, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол в продължение на 21 месеца, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Проектът „Ш@нс за реализация на младежите в България” е спечелен по Оперативна програма (ОП) „Развитие на човешките ресурси”, приоритетна ос 1 „Насърчаване на икономическата активност и развитие на пазара на труда, насърчаващ включването” и се изпълнява по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в една и съща институция. Бенефициент е Главна дирекция “Услуги по заетостта”.

Целта на проекта е насърчаване заетостта на младежите, с оглед намаляване дела на младежката безработица в страната, чрез обучение за повишаване конкурентоспособността им в съответствие с потребностите на пазара на труда.

В проекта ще бъдат включени 10 400 регистрирани в Дирекциите "Бюро по труда" (ДБТ) безработни младежи от 16 до 29 години, завършили минимум 7-ми клас и заявили желание за включване в обучение. Безработните младежи не трябва да са участвали в обученията, включени в проекта, в рамките на действащи схеми за финансиране от националния бюджет, програма ФАР и ОП “Развитие на човешките ресурси”.

„Ш@нс за реализация на младежите в България” включва провеждане на изследвания за нуждите на работодателите от обучения и за наличието на желаещи сред безработните от целевата група за включване в обучения; предоставяне на обучения в областта на информационните и комуникационните технологии на 3100 младежи и интензивно чуждоезиково обучение на 7300 младежи; извършване на мотивация и посредничество от ДБТ за трудова реализация и последващо кариерно развитие на безработни младежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 08.09.22 г.
fallback