fallback

Анкета: Европарите трябва да се харчат за здравеопазване и образование

На въпроса „Защо толкова малка част от еврофондовете се усвояват?“ 81 на сто от анкетираните отговорят: има много бюрокрация и става бавно

12:30 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Средствата от европейските фондове е най-добре да се харчат за здравеопазване, смятат 66% от участниците в социологическо проучване в Добрич, поръчано от информационната мрежа „Европа директно“. Данните бяха огласени на пресконференция, предаде БТА.

Според 62 на сто от анкетираните парите трябва да се харчат за образование и наука, а според 49 на сто – за развитие на икономиката. Участниците в изследването – около 500 души на възраст между 18 и 60 години, са давали повече от един отговор.

На въпроса „Защо толкова малка част от еврофондовете се усвояват?“ 81 на сто от анкетираните отговорят: има много бюрокрация и става бавно. Близо 40 на сто смятат, че няма добри специалисти за проектите, а 26 на сто посочват, че не се предлагат добри проекти.

Сред отговорите има и следните: „Нямаме нужда от тези пари“ (2 на сто) и „Европа си търси повод да спре обещаните пари“ (21 на сто).

Близо 68 на сто от анкетираните асоциират образа на „страна членка на ЕС“ с висок жизнен стандарт, 47 на сто - с развита икономика, а 44 на сто - с ред и сигурност. В негативен план 36 на сто свързват членството в ЕС с високи цени и инфлация, а 32 на сто - със зависимост.

Сред най-важните теми в предизборната кампания за Европейския парламент анкетираните посочват икономическия растеж (59 на сто), безработицата (51 на сто), инфлацията и покупателната способност (36 на сто) и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 03.09.22 г.
fallback