fallback

ЕК разхлабва правилата за финансиране

Целта е в условията на криза пари да се дават дори на тези, които при по-затегнатите условия не биха получили пари

17:29 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) предлага временно разхлабване на правилата за получаване от страните членки на финансова помощ за отделни региони, за намаляване на безработицата и за инфраструктурни проекти, съобщава European Voice.

Предложението се прави във връзка с икономическата криза и според комисията мярката би дала шанс на много държави да си осигурят финансиране от европейския бюджет, до което иначе не биха получили достъп.

Предложението ще бъде обявено официално в сряда следващата седмица и ще се отнася до трите основни фонда за насърчаване на регионалното развитие: Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейски социален фонд (ЕСФ) и Кохезионния фонд. Заедно трите фонда имат бюджет от 347 млрд. евро за периода 2007 – 2013 г.

Фондовете целят подпомагане икономическото развитие на Общността, като управлението им се поделя между ЕК и страните членки.

Според сега действащите закони в ЕС страните членки не могат да разчитат на комисията за покриване на всички разходи по подкрепяните от ЕС проекти чрез трите фонда. Държавите трябва да осигуряват финансирането на определен дял от тези проекти, като той варира между 15 и 50 на сто в зависимост от фонда и икономическата ситуация в конкретната страна.

ЕК ще предложи отпадане на това изискване за всички кандидатстващи проекти, подадени през 2009 и 2010 г.

Комисията иска да намали риска финансираните държави да изгубят предоставените им средства заради невъзможността да осигурят съфинансиране. Според правилата на Общността ако дадена страна не успее да усвои до три години парите по проекти, за които е получила европейски пари, то средствата за нея се спират. (За Гърция, Португалия и новите членки след 2004 и 2007 г. се прави изключение и срокът е до четири години.)

Очаква се от улесненията в най-голяма степен да се възползва Испания, която, освен че е сред страните, за които се отделят най-много средства от еврофондовете (35,2 млрд. евро за 2007-2013), има и особени трудности при организацията на проектите.

Предложението обаче вероятно ще срещне съпротива от страна на някои национални правителства поради опасения, че, освободени от задължението да съфинансират собствените си проекти, въпросните членки може да предприемат проекти със съмнителна полезност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 07.09.22 г.
fallback