fallback

Франция и Германия искат промяна на условията в млечния сектор в ЕС

Въпреки резервите на някои членки ЕС започна постепенно да увеличава квотите за производство на мляко, въведени през 1984 г., като е предвидено те да бъдат премахнати през 2015 г., което допринася за свръхпроизводство

15:25 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Франция и Германия смятат да поискат от Европейския съюз (ЕС) да изтегли за по-ранна дата предвидената си за 2010 г. среща за преразглеждане на ситуацията в млечния сектор заради кризата в отрасъла в двете държави, предава Ройтерс.

Земеделските министри на 27-те страни членки се събраха днес в Брюксел, за да обсъдят кризата, заплашваща млекопроизводителите в много от европейските държави. Френските производители например протестират в понеделник в различни краища на страната заради ниските цени в сектора.

Протести има и в Берлин, като световните медии отбелязват, че ситуацията е особено тежка и в страни като България, Румъния, Чехия и Латвия.

Министрите на Франция и Германия ще поискат в Брюксел да има по-ранна среща за сектора, обяви пред Europe 1 говорителят на френското правителство Люк Шател. По думите му трябва да се преразгледа цялата организация на млечната индустрия на европейско ниво.

Въпреки резервите на някои членки ЕС започна постепенно да увеличава квотите за производство на мляко, въведени през 1984 г., като е предвидено те да бъдат премахнати през 2015 г., което допринася за свръхпроизводство.

Париж обаче, съгласявайки се с това условие, постигна възможност за преразглеждане на функционирането на пазара, ако тази либерализация окаже негативен ефект, което според местните, а и много други производители вече е факт.

Установяването на по-скорошна дата за европейска среща по въпроса ще позволи по-бързо взимане на решение за това дали все пак квотите да не бъдат запазени, за което настояват няколко държави. За момента обаче позицията на ЕК по въпроса е непреклонна.

Изправени пред по-трудни условия в сектора, млекопрозиводителите, чрез европейския си синдикат European Milk Board, заплашват с „млечна стачка“ на континентално ниво, ако не бъдат взети спешни мерки за подобряване на пазарните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 06.09.22 г.
fallback