fallback

Министерството на здравеопазването получи 24 млн. лв. по "Човешки ресурси"

Средствата ще бъдат получени по линията на два договора на Министерството на здравеопазването с Агенцията за социално подпомагане

16:25 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предоставя 24,25 млн. лв. на Министерството на здравеопазването чрез Оперативна програма (ОП) „Развитие на човешките ресурси”. Това съобщи социалният министър Емилия Масларова, а средствата ще бъдат получени от здравното министерство по линията на два договора за изпълнение на проекти между Министерство на здравеопазването и Агенцията за социално подпомагане.

Единият договор е на стойност над 19,55 млн. лв. и е за изпълнението на проект „СПРИ и се прегледай”*, който обхваща провеждане на онкологичен скрининг на територията на цялата страна. По проекта се предвижда да бъдат прегледани над 200 хил. жени за рак на млечната жлеза, над 50 хил. жени - за рак на маточната шийка и други над 50 хил. жени – за различни онкозаболявания.

"СПРИ и се прегледай" е насочен към население в активна трудоспособна възраст, уязвими групи население (групи със специфичен риск за здравето, хора с увреждания, социално изключени групи и общности, уязвими етнически групи) и население в отдалечени райони. Проектът ще се изпълнява до края на 2010 г.

Вторият проект - „Информирани и здрави”, предвижда в рамките на шест отделни кампании да бъдат реализирани дейности за повишаване на информираността по отношение на поведенческите рискови фактори, свързани със значителната консумация на готварска сол, употребата на психотропни вещества сред младите хора, тютюнопушенето, производствения, битовия и транспортния травматизъм.

Предвидено е да бъдат обхванати към 2 млн. български граждани от целевите групи - население в активна трудоспособна възраст, младите хора (на възраст между 15 и 24 години), уязвимите групи население (групи със специфичен риск за здравето, хора с увреждания, социално изключени групи и общности, уязвими етнически групи) и населението в отдалечени райони на страната.

Проектът „Информирани и здрави” е в размер на близо 4,7 млн. лева и ще се изпълнява до края на 2010 г.

"Над 300 хил. души в страната ще бъдат прегледани и информирани за онкологичните заболявания", поясни министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев и обясни, че поема ангажимента за реализирането на тези две програми, като ще разчита и на неправителствения сектор.

Масларова съобщи, че МТСП ще предостави 14 млн. лв. за квалификация и обучение в Спешната помощ и още около 10 млн. за джипитата в България. Тя добави, че скоро са били предоставени 4 млн. лв. за две болници в страната.

"Така чрез европейските фондове МТСП ще предостави на Министерство на здравеопазването около 48 млн. лв. общо", обясни министър Масларова.

"Здравеопазването е сравнително малко застъпено във всички европейски програми, с които работи България, затова всеки цент, който отива към него, е важен", каза вицепремиерът по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева. Тя призова бързо и качествено да бъдат изразходвани средствата и да се направи кампания за информиране на гражданите за реализирането на проектите. Вицепремиерът призова за повече прозрачност в изпълнението на програмите и изразходването на средствата.

*СПРИ - скрининг, профилактика и реална информираност

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 28.08.22 г.
fallback