fallback

Холдингов фонд ще подпомага малкия и средния бизнес с евросредства

Фондът ще бъде създаден във връзка с изпълнението на приоритетна ос 3 по ОП „Конкурентоспособност”, а сумата от 200 млн. евро по оста ще бъде вложена за изпълнение на JEREMIE

15:40 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Проект на рамково споразумение между правителството и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за прилагане на инициативата JEREMIE и финансова спогодба с фонда е одобрил Министерският съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.   С подписването на двете споразумения ще бъдат създадени нови възможности за малките и средните предприятия за достъп до рисков капитал във финансови ниши, където традиционното банково финансиране липсва или е недостатъчно.

Документите предвиждат инструментите за финансов инженеринг да се изпълняват чрез създаването на Холдингов фонд, чийто мениджър ще бъде ЕИФ. Холдинговият фонд ще бъде създаден като акционерно дружество, което първоначално ще бъде регистрирано от Българската банка за развитие.

Двете споразумения са необходими за изпълнението на приоритетна ос 3 „Финансови ресурси за развитие на предприятия” от Оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност”. По оста се предвижда създаването на специализирани финансови инструменти като гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и за микрофинансиране, като се очаква подписването на споразуменията да ускори изпълнението на оперативната програма.

Предвид нуждите на малките и средните предприятия и устойчивия растеж на икономиката на фона на глобалната финансова криза, споразуменията предвиждат цялата сума от 200 млн. евро, предвидена по приоритетна ос 3, да бъде вложена за изпълнение на JEREMIE с един транш. Средствата ще бъдат управлявани от ЕИФ от името и в полза на България, става ясно от съобщението на правителствената информационна служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
fallback