fallback

100 незаети работни места има в общинските отдели за работа с еврофондовете

В рамките на Обща обучителна програма, финансирана по ОП „Техническа помощ”, ще бъдат обучени над 2800 служители от местните администрации

15:58 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Към момента в общинските отдели, специализирани за работа с еврофондовете, има 100 незаети работни места. Това сочат резултатите от изследване на капацитета на българските общини за управление на проекти, съфинансирани от ЕС, което бе изготвено в рамките на проект „Подобряване на механизмите на координация, управление и изпълнение на Структурните инструменти на ЕС” на Министерство на финансите.

Направеното проучване обхваща 255 от всичките 264 общини на територията на страната и е проведено в периода декември 2008 – март 2009 г. Изработено е с участието на експерти от Великобритания и Латвия чрез консорциум „УИГ и партньори”.

Едва 74% от проучените общини имат обособено проектно звено за разработване и управление на проекти по европейските фондове, като в повечето звена работят средно по трима служители. Близо 50% от запитаните определят като най-чест проблем в работата си трудната координация с партньорите, липсата на интерес у гражданите към проектите и ниския капацитет на неправителствените организации.

На базата на проучването е разработена Обща обучителна програма, която ще се прилага по мащабен проект на Министерство на финансите, финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ”. В рамките на проекта ще бъдат обучени над 2800 служители от местните администрации.

Програмата е с практическа насоченост по седем основни направления, сред които: общ въвеждащ курс за регионалната политика на ЕС; как да попълваме документи за кандидатстване, управляване и отчитане на проекти; финансово управление и контрол; как да търсим партньори за публично-частни партньорства; партньорства в рамките на европейското териториално сътрудничество и организиране на процедури по обществени поръчки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
fallback