fallback

Залагаме на европроекти за ръст на приходите от международен туризъм

След осъществяване на проекти на Министерство на културата, финансирани по оперативната програма „Регионално развитие“, се очаква приходите от международен туризъм да се увеличат с 21 млн. евро

13:12 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

С 21 млн. евро се очаква да нараснат нетните приходи от международен туризъм до 2013 г. след осъществяването на проекти на Министерството на културата, финансирани по оперативната програма „Регионално развитие“.

Друг ефект от реализацията на европроектите е годишна икономия на енергия от 7000 мегаватчаса след обновяването на сградите на държавната инфраструктура, свързана с културата.

Днес ръководителят на управляващия орган на оперативната програма „Регионално развитие“ Боянка Пайталова и министърът на културата Стефан Данаилов подписаха средносрочни рамкови споразумения по схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на културата на обща стойност 50 млн. лв. от оперативната програма „Регионално развитие“ (ОПРР). На церемонията присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, предаде БТА.

Министър Гагаузов информира, че се очаква за 24 месеца да бъдат осъществени 31 проекта, чието одобрение предстои. Министърът на културата каза, че първата процедура ще бъде обявена за проекта за възстановяването и опазването на църквата „Св. Георги“ в Арбанаси.

Боянка Пайталова съобщи, че вече има решение на ЕК 30 на сто да стане авансовата сума, която получават бенефициентите на европейски средства.

Част от средствата по програмата - 28 млн. лв., са за осигуряване на подходяща и ефективна държавна инфраструктура, свързана с културата, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали.

Допълнителни 22 млн. лв. ще бъдат предоставени от ОПРР за подобряването на паметници на културата с национално и със световно значение и за изграждането на туристическа инфраструктура за достъп до тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 08.09.22 г.
fallback