fallback

София преговаря за заем от 114 млн. евро за нови участъци на метрото

Очаква се през юни да започне строителството на метростанция Света Неделя с подземен 4-етажен паркинг

15:05 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Столичната община ще води преговори за отпускането на заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 114 млн. евро за изграждането на нови участъци от столичното метро, подземни паркинги и подземното археологично ниво по пл. "Независимост".

В доклад на заместник-кмета Минко Герджиков до Столичния общински съвет (СОС) се иска съветниците да гласуват упълномощаването на кмета да води преговори с ЕИБ за условията по отпускането на целеви структурен дългосрочен заем на Столичната община.

С 14 млн. евро (без ДДС) от средствата ще бъде изградена конструкцията на метростанция „Света Неделя“ с подземен четириетажен паркинг, като се предвижда строителството да започне през юни 2009 и ще приключи за две години.

С 15 млн. евро (без ДДС) от заема ще бъде изградено подземното археологично ниво на пл. "Независимост" от подлеза на метростанция "Сердика" до подлеза при Президентството. За първия етап, включващ изграждане на част "Конструкции" и "Реконструкция на подземна инфраструктура" на 30 април е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител със срок на строителство - една година. Вторият етап, свързан с извършването на работите по оформянето на археологичното ниво и експонирането на археологичните находки, ще се изпълни под изпълнената конструкция и възстановеното движение на пешеходци и автомобили на повърхността, съвместно с част от оформлението на подземното ниво до метростанция "Света Неделя".

Строителството на метростанция "Джеймс Баучър" с подземен триетажен паркинг над нея ще струва около 18 млн. евро (без ДДС) и трябва да започне през юни тази година и да завърши за две години паралелно със строителството на втория лъч на софийското метро.

Строителството на участъка от първия лъч на метрото между станция "бул. "Цариградско шосе"и летище "София" ще струва около 48 млн. евро (без ДДС). За участъка има готов идеен проект, одобрен регулационен план, изпълнени процедури по ОВОС и в процес на изпълнение са отчуждителните процедури, като началото на строителството е планирано за 2010 г., а срокът за завършването му е три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 04.09.22 г.
fallback