fallback

Без тримесечни доклади за България относно структурните фондове

Европейският парламент „изисква от ЕК да му представи доклад относно състоянието на управлението и контрола на евросредствата в България за периода до 15 юли 2009 г."

18:02 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Предложението за въвеждане на тримесечни доклади относно управлението на структурните фондове в България и Румъния беше отхвърлено днес от Европейския парламент (ЕП) с 250 гласа „за", 224 „против" и 9 „въздържали се", съобщиха от пресслужбата на ЕП. Вместо него е приет текст, който настоява за „отговорно и ефективно управление" на средствата от тези фондове.

Към текста на доклада е добавено и изменението, че „ЕК не се отнесе с необходимата сериозност към подготовката на капацитета на Румъния и България за усвояване на финансови средства в областта на селскостопанската и кохезионната политика и че изявления и действия на Комисията във връзка с това бяха заблуждаващи не само за Парламента, но и за българското и румънското правителство и бяха една от причините за загубата на средства от тези страни".

В друг текст, отнасящ се за България, Европейският парламент „изисква от Комисията да му представи специален доклад относно състоянието на управлението и контрола на средствата на Общността в България, който да обхваща периода до 15 юли 2009 г."

Евродепутатите изразяват съгласие със становището на ЕК, че „всички действия и мерки, предприети наскоро от България, трябва да бъдат последвани от надеждни структурни коригиращи действия и основна реформа на всички структури, които участват в управлението на средствата на Общността, като се гарантира правилното и навременно усвояване на средствата и високо равнище на прозрачност".

В тази връзка ЕП призовава Комисията да подобри координацията и комуникацията с българските национални органи и „да следи отблизо изпълнението на различните планове за действие, които й бяха представени от България", както и да информира Парламента по този въпрос.

ЕП прие и текст, с който „призовава Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) да му предаде резултатите от продължаващите проверки на си проверки държави-членки".

В доклада се уточнява, че за периода 2007-2013 г. България следва да получи 6,853 млрд. евро от структурните фондове, а Румъния – 19,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 11.09.22 г.
fallback