fallback

Бавното разплащане по европрограмите било от предпазливост

Ще се объжда поставянето на краен срок за сертифициране на вече готовите европроекти

09:31 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Един от основните проблеми във връзка с евросредствата към момента е изоставането на изплащането на средствата по проектите по опертавните програми (ОП), каза по време на дискусия с бизнеса снощи вицепремиерът Меглена Плугчиева. По думите й това се дължи главно на предпазливост и презастраховане от страна на съответните проверяващи органи.

Тя припомни, че допреди месец сключените договори по всички ОП са били на стойност 2,8 млрд. лв., но разплатените средства под формата на авансови плащания са само 90 млн. лв., което е "крайно недостатъчно”.

Вицепремиерът отбеляза в тази връзка, че в близко време най-важното, което предстои е да бъде дадена положителна оценка на съответствие на управляващите органи на отделните ОП от централния одитиращ орган, която оценка през май ще бъде изпратена в ЕК.

Едва след потвърждаването на положителната оценка на съответствие и от ЕК ще може да се пристъпи към междинни плащания по проектите и по-нататък към регулярни плащания. Това е стандартна процедура и за останалите страни от ЕС, допълни Плугчиева.

Относно реализацията на големите инфраструктурни проекти Меглена Плугчиева посочи, че за тази година стремежът е апликационните форми на магистралите „Струма” и „Марица” да се одобрят от ЕК и да стартират търговете по част от лотовете. При „Тракия” целта е да се стартира строителството с български средства и финансирането да се продължи с европари.

Представителят на консултантска фирма за изготвяне на проекти по ОП доц. Лучия Илиева изказа мнение, че „все още някои фирми не разбират философията на структурното финансиране, т.е. че европейските фондове не са благотворителен фонд и не подпомагат слаби фирми, а жизнеспособни, които имат добри финансови резултати през последните 3 години”.

Във връзка с въпрос от Асоциацията на микропредприятията вицепремиерът коментира, че ще се объди въпросът за поставянето на краен срок за сертифициране на вече готовите проекти, което става след проверка на място от съответните органи по ОП, за да може в кратък срок за се извърши разплащането по вече приключените проекти.

По време на дискусията стана ясно, че от началото на действието на оперативните програми са отворени процедури на обща стойност 9,5 млрд. лева, като около 7 млрд. лв. са европейските средства, а останалите – национално съфинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 03.09.22 г.
fallback