fallback

Призоваха земеделците да регистрират земите си в срок

Всичките 236 общински служби по земеделие ще работят с удължено работно време, на националните празници и през почивните дни

17:04 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Всички земеделски производители, които имат право на плащания за единица площ, да извършат регистрацията на земите си в срок до 15 май, за да може да бъде усвоен целият пакет предвидени средства за стопанската 2008-2009 г., призова в отворено писмо до браншовите организации на българските земеделски производители министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Всичките 236 общински служби по земеделие ще работят с удължено работно време, както и на националните празници и през почивните дни, подчертават от земеделското министерство.

Срокът, в който земеделските производители могат да се регистрират, без да губят част от полагащите им се плащания, е 15 май. След тази дата за всеки ден забава субсидията ще се намалява с 1% дневно. Над 84 хил. земеделски производители в страната имат право да кандидатстват по Схемата за единно плащане на площ, като общият пакет средства е 287,399 млн. евро.

От 15 май до 31 май земеделските производители ще могат да внасят корекции в заявленията си, а в срок до 31 юли трябва да представят нотариално заверени, доказващи правно основание за ползване на всички земеделски парцели, за които кандидатстват за подпомагане към датата на заявяване на този парцел. Няма да се допуска регистрация на трайно необработваеми земи.

Тече процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуване на 200 GPS-а, които ще бъдат предоставени на общинските служби. Със закупуването на комплектите от GPS-устройства и цифрови фотокамери и предоставянето им на служителите в регионалните структури на Министерство на земеделието ще се гарантира по-високото качество на тяхната работа при извършване на теренните проверки на място, като ще се гарантира и по-високото качество на Системата за идентифициране на земеделските парцели, се казва в съобщението на ведомството.

Така ще се избегнат възможностите за евентуални грешки и припокриване на площи между съседни парцели. От юли ще бъдат сформирани мобилни екипи от служителите на Техническия инспекторат при ДФ «Земеделие»-Разплащателна агенция, при необходимост ще бъдат включени и служители на общинските служби по земеделие за проверки на място на земеделските площи.

В ход е процедура за ново ортофото заснемане на 40% от територията на страната, с което ще се актуализира състоянието на физическите блокове у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:59 | 20.08.22 г.
fallback