fallback

Парите по ИСПА може да не бъдат размразени и през май

Все пак, ако няма „неочаквано развитие“, ЕК може и да поднови плащанията до края на следващия месец

17:43 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Краят на май не е непременно краен срок за размразяване на средствата по програмата ИСПА за България. В общи линии това, което казваме, е, че Европейската комисия анализира получените документи от българските власти. И ако заключението е положително, ако няма неочаквани развития, очакваме спирането на средствата по ИСПА да бъде вдигнато до края на май.

Това разясни Денис Абът, говорител на комисаря за регионалната политика Данута Хюбнер, цитиран от БТА. Службата на комисар Хюбнер отговаря в Европейската комисия за отпуснатите на страната ни средства по линия на предприсъединителната програма ИСПА.

Изразходването на тези средства в момента е спряно поради констатирани проблеми и нередности в Национална агенция "Пътна инфраструктура". Имаше обаче очаквания "замразяването" да бъде вдигнато до края на миналия месец.

Според Денис Абът такова "неочаквано развитие" е било забавянето на исканите от Европейската комисия документи от българските власти за предприетите мерки за преодоляване на констатираните проблеми.

Имаше неочаквано развитие, и то е, че не получихме документите навреме. Сега обаче разполагаме с всички документи и не мисля, че може да има нови неочаквани развития. А Европейската комисия трябва да спазва правилата. Имаме правила и не можем да ги променяме, това би било грешка, подчерта той.

Имаме, ако мога така да се изразя, сделка с българските власти. И тя е, че ако бъдат изолирани проблемите, конфликтите на интереси в агенцията по пътищата, и това бъде свършено по задоволителен начин, замразяването ще бъде прекратено. Това е сделката, добави говорителят.

Той не смята, че има място да се прави каквато и да е връзка между решението за отлагане на решението за размразяване на средствата по ИСПА и предстоящите избори в България. Мислим само за този проблем и се опитваме да действаме по открит и честен начин. Имахме много дискусии с българските власти и виждаме, че те правят всичко възможно за преодоляване на трудностите, предизвикали замразяването, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 06.09.22 г.
fallback