fallback

Бавене на плащанията - главен проблем при програмата за развитие на селата

От Държавен фонд „Земеделие“ казват, че при 95% от случаите реално забавяне нямало

11:25 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-често срещаните общи проблеми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. според сигналите, подадени от бенефициентите, са свързани със забавяне на плащанията по проектите. Това става ясно от публикуваната от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) информация по темата.

От ДФЗ твърдят, че всички подадени в регионалните разплащателни агенции заявки за плащане се обработват, като по 95% от заявките за плащане четиримесечният срок за изплащане на финансовата помощ се спазва. В останалите случаи е констатирано забавяне в обработката, което е в рамките до един месец.

Една от причините за удължаване на срока за обработка на заявката е наличие на допуснати несъответствия в документите, съпътстващи заявката за плащане. При възникнали казуси се изисква допълнителна информация, а, където е необходимо, се представят нови документи. Изискваната нова информация трябва да бъде представена в срок, определен по съответната мярка, обикновено 15 работни дни, които започват да текат от датата на получаване на писмото от бенефициента. Срокът за за обработка на заявката за плащане в такива случаи се удължава със срока за получаване на отговор от страна на бенефициента.

Едни от най-често срещаните несъответствия в представяните от бенефициентите документи са технически грешки при издадените от Контролно-техническа инспекция (КТИ) регистрационни талони на земеделска и горска техника. От ДФЗ посочват, че бенефициентът трябва сам да следи за правилното изписване на серийните номера, моделите и модификациите на всички активи при изготвяне на документацията към заявката за плащане, ако иска да избегне евентуално забавяне при последващата обработка на документите.

Друга грешка е прикаченият инвентар да не е регистриран изобщо в КТИ, където на регистрация подлежат и несамоходните машини и съоръжения, използвани в земеделието и горските стопанства.

Несъответствия възникват и в представените застрахователни полици. В тях не винаги се разграничава получателят на обезщетението при тотална и при частична щета. Изискването към полиците е те да са сключени в полза на ДФЗ само при настъпване на тотална щета и до размера на субсидията, а при евентуална частична щета бенефициентът да получи застрахователното обезщетение. Често в представените застрахователни полици не са упоменати всички рискове и особено рискът от експлозия.

Често срещан пропуск е и това да не се представят пълни дневни банкови извлечения с детайли за транзакциите към всяка финансова операция. В представените фактури или други платежни документи пък се наблюдават технически грешки по реквизитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
fallback